Expo 2020 - Dubai

Inspiratie voor de toekomst

Een wereldtentoonstelling bezoeken blijft iets magisch, door de vele architectonische prestigeprojecten, spectaculaire innovaties en inspirerende ideeën. De wereld op één locatie. Voor het eerst in de geschiedenis in het Midden-Oosten, in Dubai stad. Sinds 1851 is dit de 35e expo in de geschiedenis. De wereldtentoonstelling in de woestijn, met de slogan: ‘Connecting minds, creating the future’, is door de coronapandemie een jaar uitgesteld. Laat je verrassen op het gebied van Sustainability, Opportunity en Mobility.

Expo 2020 - Dubai

Groot, groter, grootst

Terwijl ik eind februari door de straten van Dubai loop, geeft de thermometer 28 graden aan. De warmte is heerlijk, de wind en schaduw rond de hoge gebouwen geven een aangename verkoeling. Een prima temperatuur voor de ‘Ronde van de Verenigde Emiraten’ die vandaag door Dubai raast. De zon begint langzaam zijn mooie oranje gloed te geven en de indrukwekkende verlichting van de stad geeft het gevoel van Duizend-en-een-nacht. Het temperament van de stad beleef je met een kakafonie aan claxongeluiden als het stoplicht net één seconde groen geeft. Je ogen geven je de bevestiging dat je bent in het land van de oneindige budgetten, de hoogste toren Burj Khalifa, het grootste winkelcentrum met een spectaculair zeeaquarium en het enige zevensterrenhotel ter wereld: Burj Al Arb. Alles wat je kunt bedenken, is hier of is hier in de maak.. Investeerders blinken maar al te graag uit met hun namen zoals Damac en Emaar groot op de gebouwen. De hele wereld lijkt hier aanwezig te zijn. De voertaal is overal Engels. Westerse mensen, naast traditioneel geklede mannen in een witte kandora, vrouwen in een lange zwarte abayaeen, over hun vaak westerse kleding. Met aan het oor een gouden smartphone. De tijd van Brits koloniaal gebied, waarbij de mensen voornamelijk leefden van de visserij, lijkt ver achter ons.

De wereld in de etalage

Contrasten te over in deze stad van meer en grotere, ongekende luxe. De werknemers uit de bouw worden laat in de namiddag in oude witte bussen de stad uitgereden, het comfort is een zitplaats en geopende ramen die voor enige ventilatie zorgen. Een schril contrast met de meest luxe auto’s die voorbijrijden door de brede straten. De werknemers volgen hun weg langs de snelweg E 311. Betonnen gebouwen die op bunkers lijken, zijn voorzien van tralies in plaats van ramen. Dit is hun bestemming voor de nacht. Morgen weer een zware en warme werkdag. Onze huurauto brengt ons verder langs de E611 en E77, de wegnummers die we goed in ons geheugen hebben geprent en inmiddels kunnen dromen. Toch verrast de afslag met zeven rijbanen ons; verkeerd rijden naar het expositieterrein van bijna vijf vierkante kilometer blijkt ook in goed georganiseerd Dubai een optie!. De door de coronapandemie uitgestelde Expo 2020 is in mum van tijd uit de grond gestampt, inclusief metrolijn vanuit Dubai stad. Ook aan parkeerplaatsen is geen gebrek. De drie grote pijlers Mobility, Sustainability en Opportunity laten je meteen kiezen waar je je bezoek wil beginnen. Een gekoelde elektrische bus brengt ons in vijf minuten naar de imposante entree. Een reis langs de expertise van bijna tweehonderd landen kan beginnen. Heel de wereld zet hier zijn kennis in de etalage…

Dubai - Verenigde Arabische Emiraten

Presentaties

Gastland Verenigde Arabische Emiraten presenteert zich in het grootste paviljoen van 15000 m2. De buitenkant lijkt op een enorme valk die gaat vliegen. Binnen worden we met groot videoscherm meegenomen in de Emirati-cultuur. Saudi-Arabië met de buitenkant vol spiegels, binnen de futuristische visie van het koninkrijk. Duitsland, Pakistan, Singapore laten je vooral verwondering en inspiratie opwekken. Terwijl Maleisië zich transformeert in een hightech land.

Dubai - Verenigde Arabische Emiraten

Nederland laat het regenen

Hoe zal Nederland zich presenteren is de eerste vraag die wij ons stellen als we het expoterrein oplopen. Het verroeste, hergebruikte staal aan de buitenkant van het gebouw komt overeen met de kleur in de woestijn. Het paviljoen dat bekroond is als ‘het meest duurzame gebouw van de expo’. Een multi-sensoriële show neemt je mee op reis door het boerenbedrijf, waarbij de bezoekers gehuld met een paraplu de prachtige show kunnen volgen. De kern zit hem in het midden, waar verticale landbouw in de vorm van een zeventien meter hoge kegel is voorzien van duizenden planten, van o.a. munt, basilicum en tomaat. Deze planten worden beregend door gecondenseerde lucht uit de woestijn, ongeveer 1000 liter per dag. Zo laat water- en regenland Nederland zijn kennis en ideeën regenen in de woestijn.

Slim

Voor het paviljoen van de Oekraïne is het druk. Het land dat sinds ons bezoek aan Dubai in oorlog is, kent veel steunbetuigingen op het voorplein. Oekraïne presenteert zich met het thema Slim denken, slim leven en slimme gevoelens. Het land laat zien hoe slimme ideeën en de nieuwste innovaties kunnen helpen om een betere toekomst te creëren. Met uitvindingen variërend van een e-fiets die 380 km kan afleggen op één accu lading, tot zonweringen die het zonlicht weer gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Expo - Dubai- Verenigde Arabische Emiraten

Als vrouwen bloeien, bloeit de mensheid

Een bijzondere ontmoeting geeft het vrouwenpaviljoen onder de titel ‘New Perspectives’ in samenwerking met Cartier. We worden meegenomen in een wereld ’als vrouwen bloeien, bloeit de mensheid’. De tentoonstelling belicht de impact die vrouwen op de samenleving hebben gehad. Het vrouwenpaviljoen neemt je mee op een reis die laat zien dat de weg naar vrede, welvaart en duurzaamheid alleen mogelijk is in een evenwichtige wereld, met gelijke kansen in de hele samenleving. Het paviljoen brengt hulde aan vrouwelijke changemakers over de hele wereld. Op zo’n moment realiseer je je des te meer dat Nederland op een droevige lage plaats staat: slechts 31e op de Gender Equality index van het World Economic Forum en onderaan op de ranglijst van de 22 westerse landen en Noord-Amerika. Nog werk aan de winkel dus!

Dubai - Verenigde Arabische Emiraten

Dromen voor de toekomst

De muziek klinkt uit de speakers en de lange rijen voor de paviljoens geven ons het gevoel in de Efteling rond te lopen. Tussen de paviljoens zorgen rijdende robots voor vermaak en verzorgt India op een fris grasveld een ontspannende muziekervaring. We belanden we in de wereld tussen pretpark, vakantiebeurs en festival. Alleen de mondkapjes herinneren ons aan corona en bovendien zitten ze erg warm in de woestijn. De goudkleurige koepel, het Al Wasl Plaza en het gebouw van gastland Verenigde Arabische Emiraten blijven na 31 maart bestaan als een iconisch aandenken onder de naam District 2020. Net zoals de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel bewaard zijn gebleven na een wereldexpositie. Een stad die zich richt op wonen en werken. Met de verwachting dat de bedrijven die betrokken zijn bij ‘the internet of things, artificial intelligence, big data and blockchain’ zich hier gaan vestigen en een nieuwe innovatiehub creëren. Wat er verder overblijft van deze schitterende ambiance is de vraag. Wel wordt 80% van de omgeving gerecycled. Met alle duurzame opportunity sessies die ik tijdens mijn bezoek heb bezocht, neem ik me voor tijdens een volgende trip naar Dubai het duurzame eindresultaat van ‘The global goals’ zeker te gaan kijken. En in vertrouwen te zien dat ook deze wereldexpositie zijn ambities waarmaakt!

Dubai - Verenigde Arabische Emiraten

MET stories staat voor ontmoeten.

Tijdens deze reis staan de letters M….E…T…. stories ook voor

Marjo     Eleonore     Travel     stories

Eleonore (Noor) was een fantastisch reismaatje naar Dubai, samen een auto huren en het land verkennen. De autowegen D89 Airport  -E311 Dubailand/ Jebel Ali / Abu Dhabi kunnen we inmiddels dromen. En alle prachtige herinneringen staan voor altijd in ons geheugen. Ontmoeten, tegenkomen, treffen. Op zoek naar verbinding tussen Natuur en Cultuur.

Like

Copyrighted Image