Les Arcs - Frankrijk

Winter Wonderland

Het Franse skiparadijs Paradiski in National Park Vanoise in het departement Savoie staat bekend om zijn eindeloze skipistes. Hoe heerlijk is het om met je sneeuwschoenen je eigen pad buiten de eindeloos geprepareerde piste te kiezen.

Frankrijk Les ARCS, Mont Blanc,

Savoie

Zodra ik de regio Savoie bereik, gaat een luikje in mijn hart open, bijna thuis lijkt het bij ieder bezoek te zeggen. Zodra Paradiski met de bestemming Les Arcs in zicht komt, gaat mijn voet bijna automatisch van het gaspedaal af. In vol besef wil ik de overweldigende omgeving in mij opnemen. De sneeuwval tijdens de reis was een uitdaging, maar voor het perfecte plaatje mag deze witte poedersneeuw zeker niet ontbreken. Met een diepe inademing voel ik de koude berglucht tot in mijn diepste delen van mijn longen. Met de prachtige gouden gloed boven de Mont Blanc ben ik de lange reis snel vergeten.

Op pad met de berggids

De ochtendmist trekt langzaam omhoog. De magische Mont Blanc staat in alle glorie te stralen, net als de haren van berggids Philippe Caubet, een gespierd sportief natuurmens. Hij neemt ons vandaag, met speciale sneeuwschoenen, mee naar het natuurgebied van Les Arcs. Deze schoenen worden door de Fransen “Raquettes” genoemd. Schoenen die lijken op tennisrackets, waarmee je een drijfvlak kan creëren, zodat je niet weg zakt in een diep pak sneeuw en in alle rust kan genieten van de wondere witte wereld.

Knisperende sneeuw

Het mooie pure wandelgebied is niet alleen voor de aller sportiefste weggelegd. De volledige groep deelnemers van verschillende leeftijden loopt in een stevig tempo mee. Het hectische geluid van de skipiste verandert snel in oneindige stilte, waarbij alleen het geluid van de knisperende sneeuw onder onze sneeuwschoenen nog hoorbaar is. Ieder loopt zijn eigen ritme in stilte, of met snellere ademhaling wanneer wij een stijgend pad beklimmen genietend van de natuur en het geweldige uitzicht met de glinsterende poedersneeuw. Philippe kent het gebied als geen ander, hij weet precies welke rustplek de dieren verdienen, zodat ze niet opgejaagd worden en hun energie en kostbare wintervet verspillen. Hij laat ons het spoor van de dieren in het bos ontdekken. De ranke afdrukken van de herten laten een prachtig sierlijke vorm van een collier achter. Terwijl de kleine openingen in de sneeuw rondom de bomen de aanwezigheid van muizen en of ratten weergeeft, de kleine streepjes erbij verraden het spoor van de vos. Onder de bomen de bosbessen die de sneeuw blauw kleuren. Het is tijd om op te warmen, de thermoskan gevuld met thee, sinaasappel en kaneel laat ons ultiem genieten op de witte ‘prairie’.

Kunst op de Alm

Een harde lach wisselt de stilte af wanneer wij met grote sprong en glijdend het pad naar beneden nemen. Zie ik iets boven de sneeuw uitsteken? Leistenen… Een dak? Philippe vertelt over de GAEC Alpin. Deze authentieke bergboerderij is nu onder een diepe sneeuwlaag verstopt, maar komt in het voorjaar langzaam als goud uit de sneeuw tevoorschijn. Op deze unieke locatie hoog in de bergen wordt de Beaufort kaas al generaties lang op traditionele wijze van alpenmelk gemaakt. We passeren Le Lac Malou gelegen op de Olympische skipiste van Arc 2000 met de creatieve sneeuwcreaties van Snow artist Simon Beck. Met duizenden voetstappen creëert hij artistieke tekeningen van bergkristallen. Net als bij Simon maakt de sneeuw ons hoofd leeg en volgen onze voeten een eindeloos witte wereld alsof wij op de wolken lopen. De mist van deze morgen is veranderd in een blauwe lucht en een stralende zon.

Puur en ingetogen

De sneeuwschoenen brengen ons verder en verder door een metersdik pak sneeuw. Een confronterende aanblik wanneer wij de Transarc lift met de enorme rijen en de sneeuwkanonnen passeren. Skischaamte? Mijn gedachten gaan terug naar de foto’s uit de geschiedenis, de berg oplopen en dan op houten latten naar beneden glijden. Nu een miljardenindustrie die de aarde uitput. Deze dag heeft Philippe ons meegenomen in een andere wintersportbeleving, wintersport zoals het bedoeld is, puur en ingetogen genieten van het Winter Wonderland.

Like

Copyrighted Image